fbpx

Internal branding

Ervaar de kracht van
samen sterk

Een goed gesprek

Idealiter vertellen zowel klanten als medewerkers het sterke verhaal van jouw merk. Dit samen leven en beleven van je merk noemen we internal branding. Oftewel: binnen beginnen is buiten winnen! Lees er alles over in onze Merksterkgids.

start gratis →

Wat kan internal branding doen voor mijn merk?

Van de bestuurder tot de telefoniste: de afgelopen jaren is de invloed van medewerkers op de merkbeleving bij klanten alleen maar groter geworden. Sterker nog, omdat ze het merk daadwerkelijk ervaren én erin geloven, zijn ze inmiddels uitgegroeid tot je belangrijkste stakeholders! Hun integere, krachtige ervaringen kunnen enorm bijdragen aan een authentieke merkreputatie. Denk aan:

 • Een medewerker die vol overtuiging op een straatfeestje in eigen woorden over jullie merkbelofte vertelt
 • Een medewerker die in een gesprek met een bekende spontaan je product of dienst aanraadt, wanneer naar eigen ervaringen wordt gevraagd
 • Een oud-medewerker die door een nieuwe werkgever wordt verzocht een betrouwbare partij naar voren te schuiven; en die partij… dat ben jij.

De authenticiteit van een interne ambassadeur spreekt sterker dan de zoveelste kostbare campagne. Maak hier gebruik van en veranker je merkwaarden in het gedrag van je medewerkers. En dát is precies wat je met een internal branding traject doet. Want: binnen beginnen is buiten winnen!

Het team van Buro Dirigo. Het communicatiebureau waar creativiteit altijd aan tafel zit.
“Customers will never love a company until the employees love it first.”
- Simon Sinek

Van medewerker naar merkambassadeur

Je medewerkers hebben dus de potentie om uit te groeien tot je meest bezielde merkambassadeurs. Maar hoe laat je hen de beloftes aan klanten ook écht waarmaken, of zelfs overtreffen? Daar kunnen wij je bij helpen. De onderstaande vijf stappen geven je een idee van de te bewandelen weg.

 

 

5 stappen die je internal branding verbeteren

Allereerst: internal branding start met een helder merk. Vraag jezelf af wie je bent en waar je voor staat. Hoe verhoud je je ten opzichte van de markt en wat kunnen klanten van je verwachten? Durf keuzes te maken en wees hier trots op.

Biedt jullie cultuur ruimte voor het delen van elkaars perspectief of zenden jullie vooral over de duidelijke positionering? Organisaties met een dialoogcultuur, voldoende onderling vertrouwen en energie om wel vooruit te komen, slagen er doorgaans het beste in om te komen tot een gedeelde beleving. Met andere woorden: geef je medewerkers vertrouwen en waardering en blijf in gesprek. Zo creëer je met elkaar enthousiasme. Daarnaast is het essentieel om open te staan voor feedback.

Internal branding is niet alleen iets voor het bestuur, het management of misschien de afdeling communicatie. Integendeel, je hele bedrijf geeft handen en voeten aan je merk, dus het is voor iedereen. Van telefonist en bestuurder, tot stagiair en uitvoerder. Tegelijkertijd is leiderschap wel degelijk belangrijk. Zonder duidelijk voorbeeldgedrag van bestuurders, managers en leidinggevenden, lukt het niet om iedereen op een lijn te krijgen.

De meeste bedrijven hebben ze wel: kernwaarden. Maar leven ze ook echt? Vaak zijn ze ooit eens mooi op papier gezet, gevisualiseerd en toen in een lade beland. Soms hangen ze nog ergens aan de muur, maar stopt het daar alsnog. Doe er wat mee! Vertaal kernwaarden door naar drie niveaus: hoofd, hart en handen. Medewerkers moeten ze immers begrijpen, voelen én weten hoe ernaar te handelen. Houd de waarden levend in een permanente interne dialoog en durf ze bovendien af en toe ter discussie te stellen.

 

Heb je een betrokken medewerker die verantwoordelijk en enthousiast is? Dan heb je goud in handen! Een goede merkambassadeur is namelijk iemand die staat voor wie je zegt dat je bent. En misschien nog wel belangrijker: hij of zij overtuigt omdat deze mening vanuit eigen ervaring wordt verkondigt. Daardoor bouw je niet alleen aan een sterk merk voor je klanten, maar ook aan een solide werkgeversmerk (employer branding noemen we dat).

 

Dus… wat kan internal branding mij concreet opleveren?

 • Het brengt je strategie, je merk en je mensen met elkaar op één lijn
 • Het versterkt je bedrijfscultuur en verhoogt intern merkenthousiasme
 • Het creëert bezielde ambassadeurs die in het merk geloven en het uitdragen
 • Het bezorgt je klanten bij elke interactie een consistente, on-brand ervaring
 • Het helpt je merk zich te onderscheiden van concurrenten
 • Het verhoogt de waarde van je merk
 • Het vergroot je aantrekkelijkheid als werkgever
 • Met onder de streep: meer klanten en een hogere omzet!
merksterkgids internal branding

Hoe kom ik meer te weten over internal branding?

Je merkt het al, dat positieve praatje van je medewerker komt niet zomaar op dat straatfeestje terecht. Want ja, er is best wat nodig voor een succesvolle interne branding. We zouden er wel een boekje over kunnen schrijven. En daarom hebben we dat dus ook gedaan! Het heet de Merksterkgids en je kunt ‘m hieronder gratis downloaden.

Ook je merk van binnenuit versterken? Download hier de Merksterkgids en ontdek:

 • Een direct toepasbare scan om je bedrijfscultuur en intern merkenthousiasme in kaart te brengen
 • Handvatten om de meerwaarde van je organisatie structureel te verbeteren
 • Het DEWV3H-model voor bewezen effectieve internal branding
 • En tenslotte: een handige checklist internal branding als bonus
Partnerbadge LeadInfo
 • Buro Dirigo
 • Hendrik Figeeweg 1-U
 • 2031 BJ Haarlem
Mensen maken merken
×

Hej!

Leuk dat je ons appt! Stel ons gerust een vraag of zeg gewoon even gedag 👋🏻

× Stel ons een vraag