We zouden meer moeten spelen op de werkvloer. Want spelen stimuleert de creativiteit, verlaagt stress en stimuleert probleemoplossend vermogen. Toch hebben we gek genoeg in onze organisaties de neiging speelsheid te weren. Productief moeten we zijn. Presteren zullen we. Maar geen zorgen, na het lezen van dit blog denk je daar anders over. Ontdek hoe je met gamification medewerkers betrekt bij jullie organisatiestrategie, hen beter laat samenwerken én hun werkgeluk een boost geeft.
Als directie, als hr-businesspartner of als marketingcommunicatieprofessional denk je vaak een paar stappen vooruit. Wat gebeurt er in de wereld om ons heen? Hoe gaan we daar op anticiperen en hoe nemen we onze mensen hierin mee? Die laatste vraag vormt in veel gevallen het startpunt van een verandertraject of een internal branding- of cultuurprogramma. Meestal ligt het accent dan op de inhoud van de vraagstukken. Het is belangrijk dat onze collega’s dit gaan begrijpen. Voortaan willen we dat onze medewerkers dat anders gaan doen.
Wantrouw de powerpoint-reflex
Waarschijnlijk herken je de reflex om het heel goed te gaan uitleggen. Een mooie powerpointpresentatie, alle informatie netjes op het intranet en de directeur in een townhall op de zeepkist. Op zich goede en logische stappen, maar of je daarmee echt bereikt wat je wilt?
Ga voor see-feel-change
Als experts in internal branding hebben we bij Buro Dirigo de kracht van de see-feel-change-aanpak van verandergoeroe John Kotter meermaals in de praktijk gezien. Het werkt zoveel beter om medewerkers een eigen ervaring te laten doormaken in plaats van ze te overtuigen met feiten en cijfers. En gamification werkt uitstekend voor het creëren van zo’n ervaring. Wat gamification precies is? Gartner (2011) geeft de volgende definitie: ‘Gamification is het gebruik van game-design elementen en gameprincipes in niet-game omgevingen om mensen te betrekken en te motiveren bij het bereiken van hun doelen.’
Is het moeilijk om gamification in te zetten?
Gamification hoeft niet moeilijk te zijn. Met een dosis creativiteit kom je een heel eind:
- Knip strategische doelstellingen op in kleinere uitdagingen en maak hier een onderlinge competitie van.Wie bouwt de langste ‘gezonde-lunch-streak’ op? Als we met ons team 20% meer leads genereren in het komend kwartaal, gaan we uit eten. Je voelt: als er competitie en beloning bij komt, werkt dat direct motiverend.
- Varieer op bestaande spellenformatsKies een spel dat veel mensen kennen en buig dat om naar wat voor jullie organisatie past. Zo is het redelijk eenvoudig om Jenga-blokjes te laten bedrukken met prikkelende vragen. Zet zo’n vragen-Jenga-toren in de personeelskamer en er worden ongetwijfeld andere gesprekken gevoerd.
- Zet een voetbal- of biljarttafel neerOf hang een dartbord op of schaf pingpongbadjes aan. Want spelen hoeft niet altijd inhoudelijk gedreven te zijn. Volgens Peter Gray, een Amerikaans psycholoog en onderzoeker, is spel pas spel als je zelf hebt kunnen kiezen wat je gaat doen en wanneer je stopt. Ook moet het een product zijn van je voorstellingsvermogen en ben je in een actieve, maar ook ontspannen staat van zijn. In zo’n mindset geldt dat we creatiever worden, beter met stress kunnen omgaan en problemen gemakkelijker te lijf gaan.
Voorbeeld uit de praktijk
Bij Buro Dirigo gebruiken we het groei-ritme van de ScaleUp Company. In plaats van alleen maar te knallen voor klanten, werken we ieder kwartaal aan onze eigen ‘rocks’. Dat zijn afgesproken doelstellingen waarmee we bouwen aan ons eigen bureau. Per rock is één collega accountable. In de kwartaalmeeting, waarin we de rocks vaststellen, stellen we onszelf een leuke bonus in het vooruitzicht. Zo hielden we vorig jaar als beloning voor onszelf de volgende kwartaalmeeting op een inspirerende externe locatie. Om onszelf scherp te houden, formuleren we trouwens ook een bonus malus. En dus hebben we ook een keer ons kantoor staan uitmesten omdat we onze doelstellingen niet hadden gehaald.
Met je collega’s de escaperoom in
Bij Buro Dirigo doen we veel met escaperooms. Omdat de spelervaring hier volop aanwezig is én omdat er goede koppelingen naar de werkpraktijk te maken zijn. Zo trainen we als onderdeel van onze cultuurversterkende programma’s teams door hun samenwerking en communicatie te observeren, terwijl de teams een Escaperoom spelen. Zo’n teamobservatie combineren we dan met een DISC-training. Én we vertalen organisatiestrategieën door in escapespellen die we op maat maken. Zo ontwikkelden we in opdracht van SAMEN een escape spel voor medewerkers en vrijwilligers om de nieuwe manier van zorg verlenen zelf te ervaren. In een mobielpop-up escape spel krijgen zorgverleners de uitdaging om een fictieve cliënt die graag thuis wil blijven wonen daarbij te helpen. De puzzels die moeten worden opgelost, hebben directe parallellen met keuzes in de werkpraktijk. Na het spelen van het spel hebben medewerkers zelf ervaren hoe andere keuzes tot andere uitkomsten kunnen leiden. Meer over deze case vind je op onze website.
Is gamification hetzelfde als de employee experience?
Belangrijk om te beseffen: gamification en de employee experience zijn niet hetzelfde. De employee experience wordt bepaald door het totaal aan ervaringen dat een medewerker heeft. Daarbij horen dus ook de ervaringen in samenwerken met collega’s en in de dynamiek met hun leidinggevende. Uit onderzoek weten we dat met name de direct leidinggevende een grote invloed uitoefent op de ervaring van medewerkers. Dus hoewel gamification een krachtige impuls geeft aan de employee experience, is het zeker slim om voor een bredere benadering te kiezen. Gamification zal altijd ingezet moeten worden als onderdeel van een bredere internal branding strategie, waarin ook aandacht is voor leiderschapsontwikkeling en het creëren van een cultuur van dialoog en waardering.
Voorbeeld uit de praktijk
Om het merkverhaal van technisch dienstverlener SPIE te laten leven voor medewerkers ontwikkelden wij een krachtige employee experience: we vertaalden de payoff ‘SPIE zet het in beweging’ naar een teambuildingevent waarin collega’s in korte tijd een kettingreactie gingen bouwen. De rode bal uit het logo van SPIE ging er soepel doorheen en zo ervoeren medewerkers in een paar dynamische uren dat samenwerken vanuit veelzijdigheid tot een tof resultaat leidt. De koppeling naar het merkverhaal werd als vanzelf gemaakt en na het kettingreactie-event wist iedereen waar SPIE voor gaat en staat.
Houd het doelgericht
Wil je aan de slag met gamification? Bedenk dan goed welk doel je ermee voor ogen hebt. Zet gamification bijvoorbeeld in om…
- … de organisatiestrategie te laten landen; door medewerkers het effect van keuzes te laten ervaren
- … het merkverhaal / de kernwaarden tot leven brengen; het ervaren van de gemeenschappelijke waarden
- … de doelgerichtheid van medewerkers te vergroten; spelenderwijs aan de slag met de uitvoer van strategie
- … aan teambuilding te werken; het verbeteren van onderlinge communicatie en samenwerking
- … het werkgeluk en de werkprestaties te vergroten; ruimte om te spelen op de werkvloer
Medewerkers een werkdag bezorgen die voelt als een overwinning? Vraag ons gerust om je daarbij te helpen. Want gamification is té krachtig om niet te benutten. Vaak blijken experiences die voor bestaande medewerkers worden ontwikkeld ook een waardevolle toevoeging aan het proces van onboarding (en vice versa).
Kun je zelf ook wel wat speelsheid gebruiken? Kom dan gerust een dagje bij ons meewerken om tussentijds je kansen te in onze tafelvoetbalcompetitie te beproeven. Game-on!