fbpx
023 531 00 00

Branding

Maak je merk sterk en raak het hart van je klant

Ieder bedrijf heeft een essentie. Iets eigens. Dat wat overblijft als je de spreekwoordelijke ui afpelt. En daar begint branding: bij het zichtbaar maken van deze vaak ruwe diamant. Daarmee laat je zien waarom je anders bent dan anderen en hoe je van betekenis bent voor klanten en stakeholders. Opvallen door jezelf te zijn. Dat bereik je met branding.

Branden, re-branden of je vingers branden?

Wie ben je en waar sta je voor? Dat is hier de hamvraag. Soms is al duidelijk waar een merk voor staat en is het de uitdaging om dat over de bühne te brengen. Andere keren heeft de organisatie de essentie uit het oog verloren of moet deze nog vinden:

 • Jullie zijn de afgelopen jaren heel hard gegroeid.
 • De markt is veranderd.
 • Voor startups is branding natuurlijk altijd het startpunt.
 • Niks doen is geen optie: iets met je vingers branden en stilstand is achteruitgang. Juist op het gebied van branding.

In welke fase je met je bedrijf ook zit, bij branding draait het altijd om keuzes durven maken, interne trots aanwakkeren en de juiste toon raken. Juist ja, die ruwe diamant tot in de puntjes slijpen en polijsten.

“47% zegt een merk aan te bevelen waar ze zich emotioneel bij betrokken voelen”
- Gensler Brand positioning statistics 2018

Je merk versterken in 4 stappen

De eerste stap, is een stap terug. Of eigenlijk een stap omhoog: je moet dan even boven je bedrijf zweven. Welke beleidsstukken zijn er? Wat zijn de belangrijke marktinzichten en hoe raakt dat jullie ambities? Op dat snijvlak extern-intern liggen meestal de grootse kansen om tot de essentie te komen en dus te onderscheiden. De kunst zit hem in het vinden van die ‘sweet spot’.

Bovenstaande bevindingen krijgen pas waarde als ze getoetst worden aan de ervaring binnen je bedrijf. Meestal begint dat met een gesprek met directie en management. De analyse moet dan worden aangescherpt, zodat het een gedeelde opvatting wordt. Vermijd daarbij wollige beleidstaal en maak er een scherp manifest van. Daarna is het belangrijk dat iedereen zich in het manifest verdiept, bijvoorbeeld via organisatiebrede panels.

Welke vier woorden beschrijven jullie organisatie het meest treffend? Een goed verstaander haalt die woorden bijna letterlijk uit jullie mond. Daarna is het zaak om aan deze woorden een meetlat toe te voegen. Wat als je teveel van een waarde hebt? En wat als het te weinig is? Zo wordt het voor iedereen veel concreter waar die merkwaarden over gaan: over je alledaags handelen.

Onze gouden tip: laat de introductie van een herpositionering niet onopgemerkt voorbij gaan! Zelf maken wij altijd een handzaam merkboekje of merkpaspoort voor iedere medewerker, met daarin o.a. het manifest, de merkwaarden, gedragsafspraken en stijl van het huis. Om dit op langere termijn levend te houden is meer nodig: internal branding.

“When you try to be everything to everyone, you accomplish being nothing to anyone.”
- Bonnie Gillespie

Dus... hoe ziet een branding traject er concreet uit?

 • Analyse van jullie interne ambities en externe marktvraag
 • Dialoog met MT om samen een pakkend manifest te maken
 • Panelgesprekken met medewerkers voor verdieping en draagvlak
 • Keuze van merkwaarden en merkwaardenmeetlat
 • Een opvallende interne introductie van de aangescherpte branding
 • Merkboekje of merkkompas

Ook je merk versterken?

Met ons gesprek van circa 30 minuten helpen we je in 3 stappen snel op weg;

 • Aangenaam kennis te maken! Wie zijn jullie en wie zijn wij?
 • Inventarisatie van jullie wensen en behoeftes op het gebied van branding of rebranding
 • In kaart brengen van de kansen en mogelijkheden voor jullie organisatie

Resultaat: een praktisch advies dat jullie helpt de volgende stap te bepalen. Geheel vrijblijvend, online of op lokatie.

Partnerbadge LeadInfo
 • Buro Dirigo
 • Hendrik Figeeweg 1-U
 • 2031 BJ Haarlem
Mensen maken merken
×

Hej!

Leuk dat je ons appt! Stel ons gerust een vraag of zeg gewoon even gedag 👋🏻

× We appen!