De grote Dirigo KantoorsafariOp zoek naar ons werk(plek)geluk

Ga je met ons mee op een wilde kantoorsafari? Niet in zo’n kakibroek met steekzakken en een tropenhelm op, maar gewoon als onszelf met Alisa als gids. Buro Dirigo is op zoek naar een nieuwe en inspirerende werkruimte, want na een nieuwe huisstijl en website is het nu ook tijd voor een nieuwe plek. Ons oude pand voelt wat groot en we missen inspiratie van buitenaf. Natuurlijk hebben wij een schitterend uitzicht over het Spaarne, maar het zou fijn zijn als de directe omgeving óók iets inspirerender zou zijn. Daarom gingen we op één dag naar vier verschillende locaties en mochten we zelfs even ‘proefwerken’.

Onze reis begon met het opstellen van een wensenlijst voor ons nieuwe kantoor. Denk aan zaken als ‘is er een levendige sfeer?’, ‘kunnen wij ons ‘clubhuis’-gevoel meenemen’ (je doet aan internal branding of je doet het niet) en ‘is het goed te bereiken, ook met het OV?’ En natuurlijk moest het op een locatie zijn waar ons team elke dag met plezier naar toe zou komen. Vernieuwend ingesteld als we zijn, bezochten we ook twee co-working spaces. Je moet alles een keer geprobeerd hebben!

Onze eerste stop was een voormalig verloskundig onderzoekcentrum vlakbij Haarlem CS. Een karakteristiek pand op een mooie locatie waar we helemaal onze eigen plek van zouden kunnen maken. Gelegen aan de Schotersingel loop je zo de stad in, of tijdens de lunchpauze een lekker rondje rondom het water… Of wat dacht je van een broodje bij Cleeff?

Veel atmosfeer, maar ook veel opknapwerk.

Nog een leuke verassing die we tegenkwamen tijdens de rondleiding; achter het pand zit een tuin van maar liefst 1.000 m² verscholen. Er lopen kippen in deze enorme stadstuin en in de zomer zelfs schapen! Dagverse eieren bij de lunch, daar kunnen we waarschijnlijk wel aan wennen. Aan het pand zelf zal nog wel het één en ander verbouwd moeten worden. Kitty’s handen begonnen al te jeuken!

+ Prachtige locatie vlakbij Haarlem CS
+ Hoog clubhuis-gehalte
+ Dagverse eieren optioneel

– Nog veel te verbouwen
– Weinig werkgerelateerde inspiratie in de woonwijk
– Beperkte parkeerruimte

 


 

Stop nummer twee was een businessunit in de prachtig gerestaureerde Figeehal. Dit historische bedrijfspand bevindt zich in hét businesspark van Haarlem; de Waarderpolder. Hemelsbreed niet heel ver weg van onze huidige stek aan de Tappersweg, maar qua atmosfeer een geheel andere ervaring. De bakstenen muren, hoge plafonds, de industriële stijl, een speelse open vide van de unit; daar gingen de collega’s wel op ‘aan’. Een fijne ruimte om samenwerking en creativiteit te stimuleren. De kers op de taart? Het uitzicht over het Spaarne en een hoge overheaddeur die met mooi weer helemaal opengezet kan worden.

Dit alles… én een picknicktafel aan de oever van het Spaarne.

Dit nieuw ontwikkelde deel van de Waarderpolder belooft een bruisende werk-hotspot te worden Niet voor niets zien we veel creatieve bureaus hier neerstrijken. Met Mooie Boules, Figee café en de Lichtfabriek om de hoek is het ook een perfecte plek voor ons team om van tijd tot tijd te ontspannen en nieuwe energie op te doen.

+ Bruisende creatieve omgeving
+ Mooie open ruimte
+ Al deels soundproof gemaakt

– Weinig daglicht
– Wat verder van het centrum af
– Moeilijker te bereiken met het OV

 


 

Het nieuwe werken: de opkomst van het coworking-kantoor

De afgelopen jaren zijn coworking-ruimtes steeds populairder geworden. Deze gedeelde werkplekken zijn een flexibel en kosteneffectief alternatief voor traditionele kantooromgevingen. Of je nu een freelancer bent die op zoek is naar een rustige plek om te werken of een startup bent die op zoek is naar een samenwerkingsruimte, coworking-ruimtes bieden een oplossing op maat voor iedereen. Ook wij hebben dit ‘nieuwe werken’ onderzocht bij Oceans en Cupola XS.

Eén van de grootste trends in coworking-ruimtes is het bieden van een gezondere en duurzamere werkomgeving. Deze trend is een antwoord op de groeiende vraag naar werkplekken die prioriteit geven aan het welzijn van hun werknemers. Deze nieuwe manier van werken vind je bij Oceans, een trendy co-working-space in de herontwikkelende Gonnetbuurt, de ‘vergeten parel van Haarlem’.

De flexplekken en het restaurant op de begane grond.

Oceans is gevestigd in het gerestaureerde HAL (Haarlems Allergenen Laboratorium) gebouw. Met vloeren van gerecyclede visnetten en glas afkomstig uit de ramen van de Rembrandtoren kunnen we met recht spreken van een duurzaam, doordacht concept. In deze moderne kantoorruimte zouden we naar behoefte een aantal bureaus kunnen huren. Deze plekken zijn echt waar gefocused wordt gewerkt. Vergaderruimtes kunnen worden gereserveerd en alle mogelijke faciliteiten zijn voorhanden. Op de begane grond bevindt zich vegan restaurant Mama Gaia. Alles wijst erop dat het er goed lunchen is: het is druk en de kaart spreekt tot de verbeelding. Wel dienen onze mannelijke collega’s dan een beetje werk te maken van hun hipsterknotje. Voor een brainstorm werkt deze ruimte prima, maar eenmaal terug boven durven we bijna niet meer te praten. Misschien is het toch iets te steriel en stil voor ons Dirigo-ers? En nog belangrijker: wat betekent dit voor onze tafelvoetbalcompetitie?

+ In het centrum, dichtbij Haarlem CS
+ Gezond, duurzaam en flexibel
+ Een douche

– Boven alleen werken in stilte
– Doet ietwat steriel aan
– Geen ruimte voor eigen branding

 


 

Wij sloten onze safari af met een rondleiding en een uurtje proefwerken bij Cupola XS. De voormalige Haarlemse koepelgevangenis heeft sinds zijn sluiting een indrukwekkende metamorfose ondergaan. Deze enorme ruimte is nu deels gevuld met ringvormige etages en in de uitgegraven kelder is een filmhuis met meerdere zalen gevestigd. Cupola XS biedt een soort tussenoplossing waarbij je een enkele of dubbele cel kunt huren als kantoor, aangevuld met flexwerkplekken in de binnenruimte. Een interessant concept dat ons zeker intrigeerde! Met zoveel cellen naast elkaar had het een hoog ‘Gluren bij de buren’-niveau. Iedereen gaf zijn eigen twist aan de inrichting op dit kleine aantal meters.

Fun fact: vóór alle aanpassingen had de koepel een echo van 7 seconden.

In combinatie met de authentieke historische details levert dit alles een mooie en inspirerende locatie op. Hier kunnen wij zeker een eigen plek creëren, aangevuld met een flexibel aantal bureau’s. Met alle bedrijvigheid en mogelijkheden tot kruisbestuiving voelt het ook als een vruchtbare plek om ons netwerk uit te breiden. Maar goed, ook hier zijn wij weer ‘ontsnapt’ en met veel nieuwe indrukken keerden wij terug naar de Tappersweg.

+ Inspirerende locatie in hartje centrum
+ Zuidam op loopafstand
+ Geweldige faciliteiten

– Clubhuisgevoel is beperkt
– Het boeken van grotere vergaderruimtes kost geld
– Parkeerdruk in de omgeving blijft groeien

 


 

En tja, dan zit het er ineens op. Best een intensief dagje, maar zoals ze op zo’n moment zeggen: ‘gelukkig hebben we de foto’s nog’. We laten de reis nu rustig op ons inwerken, alvorens weer aan het werk te gaan. Welke keuze gaan we straks met z’n allen maken? Wij zijn er net zo benieuwd naar als jullie!

Partnerbadge LeadInfo
  • Buro Dirigo
  • Hendrik Figeeweg 1-U
  • 2031 BJ Haarlem
Mensen maken merken