Onboarding

Van een zachte landing naar een duurzame relatie

Onboarding betekent zoveel als ‘Nieuwe medewerkers een goede start geven’. Maar het behelst veel meer dan alleen handenschudden: mits goed uitgevoerd is onboarding de meest effectieve manier om medewerkers snel productief te maken én op lange termijn te behouden. Dat maakt het een belangrijke investering in de toekomst van je organisatie.

gratis adviesgesprek →

Onboarding vanuit kernwaarden

Elk onboardingproces is uniek omdat het de kernwaarden van een bedrijf weerspiegelt. Staat jouw bedrijf voor een mensgerichte, persoonlijke aanpak? Dan is het logisch dat een medewerker na het tekenen van het contract van zijn directe collega’s een handgeschreven kaartje ontvangt. Of zijn jullie juist heel innovatief? Dan is een challenge om input te leveren voor de volgende innovatie beter op z’n plaats.

Richt je programma voor onboarding op zo’n manier in dat er ruimte is voor een creatieve vertaalslag van jullie merkwaarden. Zo maak je van dit proces een memorabele ervaring voor jullie nieuwe medewerkers.

“Medewerkers behouden begint met goed onboarden”
- Alisa Post
Nieuwe medewerker tijdens zijn onboarding

Eerste indrukken

De eerste dagen en weken zijn een belangrijke tijd voor jou en je nieuwe medewerkers. Het is de periode waarin zij zich een beeld vormen van de bedrijfscultuur, hun rol en hun collega’s. Voelen ze zich direct verbonden of juist verloren? Een gestructureerde onboarding met goed contact kan daarin het verschil maken. Je bezorgt je nieuwe werknemers een welkom gevoel en helpt ze sneller productief worden.

Uiteraard omvat dit veel meer dan alleen het bekende rondje handen schudden, het verstrekken van een laptop en een wachtwoord. Want in een sterke onboarding is ook ruimte voor het introduceren van de bedrijfsmissie, waarden en normen. Zo laat je de nieuwe medewerker zien wat het bedrijf uniek maakt, waarom hun rol belangrijk is binnen het grotere geheel én bevestig je hun keuze voor jou als werkgever.

Maar hoe zorg je ervoor dat deze eerste indrukken positief zijn? Grofgezegd kun je een onboardingproces in vier stappen verdelen:

Onboarding begint al vóór de eerste werkdag. Zorg ervoor dat alles wat de nieuwe medewerker nodig heeft, zoals een werkende laptop, inloggegevens en een ingerichte werkplek, klaarstaat. Een vooraf gestuurde welkomstmail met daarin een gedetailleerd introductieprogramma en een vriendelijke boodschap van het team kan de eerste zenuwen wegnemen.

Maak op de eerste dag tijd vrij voor een uitgebreide introductie, inclusief een rondleiding door het kantoor en het voorstellen aan collega’s. Plan ook een kennismakingsgesprek met de directe manager en een toegewezen mentor of buddy. Deze persoon fungeert als aanspreekpunt en gids binnen de organisatie. Ze kunnen waardevolle inzichten delen over de bedrijfscultuur en de ongeschreven regels die niet in een handboek staan. En ja, ook al die handige weetjes zoals waar de beste koffie gehaald kan worden.

De eerste weken vallen of staan met een duidelijk en gestructureerd inwerkprogramma. Denk hierbij aan:

 • Training en opleiding: Zorg voor een mix van formele trainingen en informele leermomenten.
 • Kennismaking met de bedrijfscultuur: Organiseer meetings en lunches met collega’s uit verschillende afdelingen.
 • Regelmatige check-ins: Plan wekelijkse gesprekken om de voortgang te bespreken en eventuele vragen te beantwoorden.
 • It’s a living thing! Onboarding is geen in beton gegoten proces, maar iets dat voortdurend geëvalueerd en verbeterd moet worden. Vraag regelmatig feedback aan nieuwe medewerkers en pas het onboardingprogramma aan waar nodig. Zo blijft het proces relevant en effectief.

  Nieuwe medewerker wordt welkom geheten tijdens zijn onboarding

  Conclusie

  Een goed onboardingprogramma helpt nieuwe medewerkers om snel hun draai te vinden en zich thuis te voelen binnen de organisatie. Het bevordert niet alleen hun productiviteit, maar ook hun betrokkenheid en tevredenheid.

  Door te investeren in een gestructureerde en warme onboarding leg je de basis voor een positieve werkervaring en een sterke(re) bedrijfscultuur. En wie weet, misschien vind je onderweg zelf ook nog wel wat nieuwe favoriete koffieplekjes?

  Tijd om die nieuwe collega’s een warm welkom te heten!

  Wij regelen jouw onboardingstraject

  Er is een onboardingstraject voor elk bedrijf, elk budget en elke tijdspanne. Daarbij gebruiken we o.a. deze middelen:

  • Pre-boarding webpagina met informatie voor nieuwe werknemers
  • Welkomstbox met attenties, cultuurpaspoort, toegangspas, etc.
  • (Online) presentatie over bedrijf en cultuur, evt. met aansluitende quiz
  • Opzetten van (online) dates met nieuwe collega’s
  • Diverse werkvormen om vertrouwd te raken met de cultuur
  • Content voor de app van jullie organisatie
  • Een custom checklist voor jullie HR-afdeling

  Wil jij ook beter onboarden? Vraag dan je gratis adviesgesprek aan!

  Aanvraag gratis adviesgesprek onboarding

  Met ons gesprek van circa 30 minuten helpen we je in 3 stappen snel op weg;

  • Aangenaam kennis te maken! Wie zijn jullie en wie zijn wij?
  • Inventarisatie van jullie onboarding-wensen en behoeftes
  • In kaart brengen van de kansen en mogelijkheden voor jullie organisatie

  Resultaat: een praktisch advies om direct zelf mee aan de slag te gaan.

  Partnerbadge LeadInfo
  • Buro Dirigo
  • Hendrik Figeeweg 1-U
  • 2031 BJ Haarlem
  Mensen maken merken